fbpx
Meny

Følg Chrisander sin vei gjennom fagprøven

Vi ble med da Chrisander Berga fra K-tech tok fatt på den nervepirrende reisen gjennom fagprøven ved TechnipFMC.

Gir kompetanse i verdensklasse
Hvert år går rundt 25-30 kandidater opp til fagprøve i regi av Kongsbergindustriens egen lærebedrift K-tech. Kandidatene får tett tilknytning til og opplæring i teknologibedrifter som hevder seg i verdensklassen på sine felt. 

Grugleder seg
Etter snart to år i K-tech står nå Chrisander på terskelen til arbeidslivet. Dersom han består fagprøven i produksjonselektronikk, vil han mest sannsynlig kapre jobben i en av verdens ledende teknologibedrifter.

− Det er klart det er nervepirrende å skulle gå opp til fagprøven. Jeg føler meg likevel ganske trygg på at jeg innehar den nødvendige kunnskapen til å vise prøvenemda det jeg kan .

Chrisander Bergan, Lærling.


Fagprøven går over fem dager og skal gjennomføres som en tilnærmet normal arbeidsuke. Chrisander føler likevel på presset og vissheten om at han nå blir målt og vurdert på arbeidet som blir utført.

─ Nå er jeg litt spent, forteller Chrisander idet han møter prøvenemda for å få utdelt oppgaven.

Fagprøve i tre deler
I sitt første møte med prøvenemda får han utdelt oppgaven han skal gjennomføre. Selve fagprøven er oppdelt i tre deler. Oppgaveskriving, gjennomføring og utspørring.

─ Jeg tror dette blir bra! Nå har vi akkurat gått gjennom og jeg fått utdelt oppgaven jeg skal skrive i forkant. Jeg skal skrive en teoretisk oppgave som tar for seg mye om dette med HMS og sikkerhet på arbeidsplassen. I tillegg skal jeg skrive en fagtekst som tar for seg historien og bakgrunnen til selskapet jeg er lærling i, forteller Chrisander.

Normal arbeidshverdag
Under selve gjennomføringen skal Chrisander arbeide så likt en normal arbeidshverdag som mulig. Alt arbeidet skal gjennomføres i henhold til bedriftens standarder og rutiner.

−Nå blir det bare å jobbe på, men jeg må nok være ekstra nøye med å dokumentere arbeidet mitt underveis. I tillegg har jeg fått utdelt en D-sub connector som skal loddes i løpet av uka. Akkurat denne er jeg litt spent på, siden det er en stund siden jeg loddet disse sist, forklarer Chrisander.

– Vi gjørt vårt ytterste for å lose kandidatene gjennom fagprøven på en best mulig måte.

Glenn Andre Dahl, Faginstruktør K-tech.

Spente instruktører

Faginstruktør ved K-tech Glenn André Dahl forteller at deres oppgave er å sørge for at kandidatene stiller med best mulig kompetanse før de går opp til fagprøven.

− Fagprøven er jo selve lakmustesten på om vi har kommet i mål. Vi gjør vårt ytterste for å lose kandidatene gjennom fagprøven på en best mulig måte, forteller Dahl.

Dommens dag

Etter en intens arbeidsuke der alt må dokumenteres, loggføres og sjekkes er endelig Chrisander klar til å møte sensorene for den endelige vurderingen.

− Jeg kjenner det kribler litt nå! Men jeg tror fortsatt jeg har god nok kontroll til å kunne bestå. Alt er avhengig av hvilke spørsmål de stiller, forteller Chrisander.

− Gjennom uken har jeg i tillegg måtte lodde og koble opp et kretskort på riktig måte. Det var litt nervepirrende å måtte vise at det var koblet riktig.

Chrisander Bergan, Lærling.

K-tech kan vise til imponerende resultater når det kommer til antallet kandidater som består fagprøvene. I 2019 fikk 70% av kandidatene den aller beste karakteren “meget bestått” noe som er langt over snittet både i fylket og på landsbasis.

− Dette viser jo at vi som lærebedrift gjør mye riktig i måten vi arbeider på. Vi ser at det tette samarbeidet med bedrifter i verdensklassen gir resultater, poengterer Glenn André Dahl ved K-tech.

Bestått med glans
Utspørringen er gjennomført og Chrisander kan endelig kalle seg produksjonselektroniker.

− Det var utrolig deilig å endelig bli ferdig med fagprøven. Prøvenemda var heldigvis godt fornøyd med det jeg klarte å prestere underveis. Nå skal det feires!

Chrisander Bergan, Produksjonselektroniker.

spørsmål om kurs?

Kontakt oss på kurs@k-tech.no
eller ring oss på 32 28 42 00.

Våre eiere

Vi er stolte av å ha aktive eiere som er verdensledende teknologibedrifter i sine markeder

Kongsberg Technology
Training Centre as

Postboks 1003
3601 Kongsberg
tlf 32 28 42 00
post@k-tech.no

PERSONVERN OG COOKIES