Imponerte fylkespolitikere på besøk hos K-tech

Denne saken er produsert og skrevet av Buskerud Fylkeskommune.

Tirsdag 9. april møtte politikerne i hovedutvalget for næring og innovasjon i Buskerud fylkeskommune elever, lærlinger, lærere og instruktører i Teknologiparken på Kongsberg.

Fylkespolitikerne hadde satt av hele dagen til å bli bedre kjent med Teknologiparken, og spesielt hvordan yrkesopplæringen foregår i bedriftene.

Opplæringen foregår i egne verkstedlokaler, der teori- og klasserom er samlokalisert med avanserte teknologibedrifter i parken.

Skole i bedrift: Elevene Oliver Aleksander Stueflotten (17) og Kevin Andre Bommen Nyberget (17) viste politikerne hvordan de jobber på K-tech. Foto: Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Det er nesten sjokkerende hvor bra dette er. Dette setter jeg veldig høyt. Alle er motiverte, de har ikke fravær og virker veldig fornøyde. Dette må være et foregangseksempel for hele landet, sier Roger Larsen (INP), leder av hovedutvalget.

– For meg som kommer fra Ringerike og ikke har vært her før, så var det veldig nyttig. Vi kjenner jo til Teknologiparken, men akkurat hva som foregår innenfor dørene var fint å få se med egne øyne. Det utdannelsesløpet som ungdommene får er virkelig bra, sier medlem i hovedutvalget, Inger Synnøve Kammerud (H).

Klasserom i bedriften

– K-techs visjon er å ha verdens beste modell for utvikling av fagkompetanse. Vi er stolte over å kunne ta i mot over 65 lærlinger i år, forklarte Stein Sandvold, daglig leder ved K-tech.

Det er 23 % jenter. 21 år gamle Celena Ngwahbo er en av dem. Foto: Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Det tette båndet mellom K-tech og industrien gir mange fordeler for lærlingene.

Sandvold sier det er 23 prosent jenter blant lærlingene, og totalt har de lærlinger i 17 forskjellige fag.

– Våre eierbedrifter har stort fokus på lærlinger, og vi har et svært godt samarbeid med skole, kommune og fylkeskommune, fortsetter Sandvold.

Sandvold poengterer det tette båndet mellom K-tech og industrien, som han mener gir mange fordeler for lærlingene. En av fordelene er gode jobbmuligheter etter endt utdanning.

Ordførerne legger til rette for utvikling

Under besøket i Teknologiparken møtte hovedutvalget også ordførerne i Kongsberg og Rollag.

– Vi er opptatt av å legge til rette for at at de som har arbeidsplasser og næringer her kan videreutvikle seg, sier Kongsberg-ordfører Line Spiten (H) som ønsket politikerne velkommen til kommunen som nå teller nær 29.000 innbyggere.

Spiten sier det i Kongsberg skapes ny og avansert teknologi lokalt, og at kunnskapen og mange av menneskene hentes globalt.

– Teknologiparken betyr ekstremt mye for Kongsberg, men også for hele regionen. Det er den største arbeidsplassen, fortsetter hun.

Møtte ordførerne: Line Spiten (H) ordfører i Kongsberg, hovedutvalgsleder Roger Larsen (INP) og ordfører i Rollag, Øystein Morten (Ap). Foto: Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Vi er en del av en region i vekst og som er i forkant i teknologiutviklingen, sier ordfører i Rollag, Øystein Morten (Ap). Morten er også leder av Kongsbergregionen interkommunalt politisk råd

– Det vi ønsker å utnytte enda bedre er den veksten som er i antall arbeidsplasser i Kongsberg nå, og at vi må se på Kongsbergregionen som en boregion, sier han.

– Hvis du vurderer en jobb her, så er det naturlig at du for eksempel også vurderer et bosted i Flesberg kommune, fortsetter han.

Det er viktig at de slår røtter i regionen.

– Vi kan utfylle hverandre, understreker han og viser til at de er varierende priser på boliger i byen og på landet. 

 Det er veldig nyttig å møte ordførerne og høre hvordan de jobber for kommunene sine. Vi lærte mye og det var en dag full av kunnskap, avslutter leder av hovedutvalget, Roger Larsen (INP).




Bilder til inspirasjon