Sjekk ut vårt nye råskinn. ─Dette er noe av det tøffeste du kan få!
Med splitter ny fem-akset CNC-maskin får lærlingene tilgang på den aller nyeste teknologien på markedet. ─Dette er noe av det tøffeste du kan få. Og har vært noe våre eierbedrifter har etterspurt, forklarer faginstruktør ved K-Tech, Kenneth Lund Håvardsrud.
Fem-akset maskin
Tradisjonelle CNC-maskiner kommer ofte i tre akser (x, y og z), der det kun er verktøyet som beveger seg langt disse tre aksene. På den nye maskinen til K-tech kan man i tillegg bevege selve bordet i to akser.
─Dette gir oss langt flere muligheter enn tidligere. Med fem akser er man ikke lenger begrenset til å lage «firkantede» deler. Nå har våre lærlinger mulighet til å produsere runde eller sfæriske deler i en og samme kjøring, forklarer Kenneth.
Andreas Vadseth er lærling i CNC-faget hos K-tech. Han gleder seg til å ta i bruk den nye maskinen.
─ Det er litt som julaften dette, veldig morsomt med nye duppeditter. Du føler at teknologibedriftene og K-tech virkelig satser på oss som er lærlinger.
─ Med denne har vi mulighetene til å produsere deler som vi ellers ikke hadde fått til, i hvert fall ikke på en og samme kjøring. Det blir moro å prøve etter hvert, poengterer Andreas.
Sjekk ut videoen da vi mottok maskinen.
Digital tvilling
Det helt unike med den nye CNC-maskinen til K-tech er den både har fem akser og digital tvilling i en og samme maskin.
─ På denne har vi totalt seks digitale tvillinger. Dette gjør at vi kan simulere kjøringer digitalt før vi setter delen i produksjon. Du kan da sitte i en klasseromssituasjon sammen med lærlingene mens de simulerer seks forskjellige kjøringer samtidig.
Les også: Vi ønsker årets lærlinger velkommen
─ Ved å bruke digitale tvillinger sparer du både tid og kostnader på f.eks. ødelagte verktøy. Kolliderer kjøringen digitalt, så kolliderer den i virkeligheten også, enkelt og greit, utdyper Håvardsrud.
Verdifull trening til arbeidslivet
Ved å satse på den aller nyeste teknologien får lærlingene hos K-tech en langt bedre forberedelse til arbeidslivet.
─ Overgangen til arbeidslivet blir mindre ved at elevene får testet ut den samme teknologien som de aller største teknologibedriftene benytter seg av til daglig. Digital tvilling gjør også at de får langt mer og bedre opplæring, avslutter Kenneth.